Лівобічні та правобічні актанти, зумовлені валентністю відприкметникових дієслівних аналітичних синтаксичних транспозитів - Мельник, Ірина Анатоліївна; Melnyk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Відповідно до значеннєвої специфіки відприкметникових дієслівних аналітичних синтаксичних транспозитів, з урахуванням їхнього валентного потенціалу й пов’язаних із ним явищ актантної деривації проведено системне вивчення лівобічних та правобічних актантів, зокрема: вирізнено й проаналізовано семантичні різновиди лівобічного суб’єктного та правобічних об’єктного й адресатного компонентів у семантично елементарній реченнєвій структурі, диференційовано залежні іменникові елементи за ступенем необхідності; з’ясовано їхнє лексичне та морфологічне наповнення, виявлено предикатні компоненти, що здатні заступати позиції суб’єкта та об’єкта в структурі семантично ускладнених реченнєвих побудов, а також схарактеризовано підрядні частини з’ясувально-об’єктних та порівняльно-об’єктних складнопідрядних речень, співвідносні з функцією об’єктного актанта в семантично елементарній структурі. According to the semantic specificity of adjectivized verbal analytical syntactic transpozyts, the systematic study of left-and right-handed actants was held considering of its valent potential and connected with it phenomena of valence actants derivation. In particular, distinguished and analyzed the semantic types of subject left-sided and object right-sided and addressed components in the elementary semantic language structure. Dependent nouns elements were differentiated according to the degree necessary. Also, its lexical and morphological content was found out. The predicate components, that can block up the positions of subject and object in the structure of semantically complicated language constructions are revealed. Besides, subordinate parts of determined-objective and comparative-objective sentences, which are correlated with the function of object actant in semantic elementary structure, are characterized.
Left-Sided and Right-Sided Actants, Caused by the Valency of Adjectivized Verbal Analytical Syntactic Transpozyts
Keywords: транспозит; валентність; предикат; актант; присудок; підмет; керований другорядний член речення; transposyt; valency; predicate; actant; subject; object; manned secondary member of the sentence; case