Вплив сучасних стереотипів естетики здоров’я на вибір пріоритетів професійної підготовки майбутнього вчителя фізичного виховання - Винник, В.; Vinnik, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розкрито сутнісно-структурний аспект етнічного, екологічного та аутоідентифікаційного сучасних стереотипів естетики здоров’я й з’ясовано їхній уплив на вибір пріоритетів професійної підготовки майбутнього вчителя фізичного виховання. В етнічному взірці символічний складник охоплює естетичні вияви семантики, образності й знаковості здоров’я; культовий – його міць, велич і піднесеність; аксіологічний – зорієнтованість на певний зразок, узірець, ідеал здорової людини; моральний – гідність і чесноту особистості. Екологічний стандарт репрезентований психоемоційними естетичними показниками рівноваги й балансу здоров’я, біомеханічними параметрами його ритму, статики та динаміки, біоенергетичними процесами відновлення, послідовності й кооперації, біохімічними ознаками порядку, чистоти та міри В аутоідентифікаційній парадигмі перцептивний складник позначено естетичними виявами форми, конструкції й фактури тіла; когнітивний – знаннями щодо краси статури, постави; поведінковий – піклуванням про красу зовнішності, здоров’ятворчі можливості, фізичну й духовну повноцінність; рефлексивний – самооцінкою та самоконтролем Я-реального, Я-ідеального та Я-дзеркального образів тіла. The article discovers structural ethnical, ecological and autoindificational aspects of modern stereotypes of health aesthetics and reveals their influence on the choice of priorities of professional training of future teachers of physical education. In ethnical symbolic constituent unites aesthetic demonstration of semantics, imagery and health symbolism, cultic – its power, greatness and elevation, axiological – concentration on the ideal of a healthy man, moral – dignity and honesty of a person. Ecological standart that is introduced by psychoemotional aestetic indicators of balance and health balance, biomechanic parametres of its rhythm, statistics and dynamics, bioenergetics processes of restoration, succession and cooperation, biomechanic qualities of order, purity and measure. In autoidentificational paradigm perceptual constituent is marked by aestetic exposure of form, construction and texture of body, cognitive – knowledge about beauty of structure, posture, behavioral – care about appearance, health-creating possibilities, physical and spiritual adequacy, reflexive – self-appraisal and self-control of I-real, I-perfect and I-reflexive images of a body.
Influence of Modern Stereotypical Health Aesthetics for the Choice of Priorities of Professional Training of Future Teacher of Physical Education
Keywords: естетика здоров’я; стереотип здоров’я; професійна підготовка; майбутній учитель фізичного виховання; health aestetic; health stereotype; professional training; future teacher of physical education