Гідрогеологічні умови - Залеський, Іван Іванович; Зузук, Федір Васильович; Zaleskyi, Ivan I.; Zuzuk, Fedir V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Гідрогеологічні умови території досліджень подані за стратиграфічним принципом з урахуванням літологічних особливостей водовмісних порід. За умовами обводненості і фільтраційними властивостями виділені водоносні горизонти та комплекси, проникні неводоносні (здреновані) відклади та водотривкі товщі. На підставі ретроспективних та сучасних досліджень складена картосхема гідродинамічних умов вивченої території. Встановлено положення вододільної смуги підземних вод та визначений напрямок стоку напірних вод верхньокрейдового водоносного комплексу. Виконане гідродинамічне районування. Подається розрахунок радіусу впливу на підземні води експлуатації Хотиславського кар’єру станом на 2024 та 2040 рр. та подані рекомендації щодо моніторингу гідрорежимної мережі. Загалом, у процесі експлуатації кар’єру понизиться рівень ґрунтових і пластових вод, що може призвести на відповідній території до значних змін у рослинному і тваринному світі, обміліють озера, а деякі серед них перестануть існувати, декілька населених пунктів може залишитися без питної води.
Keywords: водоносний горизонт; водоносний комплекс; живлення грунтових вод; рівень грунтових вод; водотривкі відклади; Хотиславський карєр