Формування медіаграмотності учнів в освітньому процесі з географії - Кошляцький, Дмитро Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота розкриває актуальну тему формування медіаграмотності учнів засобами шкільних курсів географії. Об’єктом дослідження є процес формування медіаграмотності учнів в умовах шкільної освіти; предметом дослідження визначено методику формування медіаграмотності учнів базової школи в освітньому процесі з географії. У першому розділі роботи розглядається теоретичні засади медіаосвіти та сутності медіаграмотності, пропонується аналіз підходів до визначення ключових понять, структури медіаграмотності на основі сучасних наукових зарубіжних та вітчизняних досліджень. Другий розділ присвячений розкриттю потенціалу шкільного курсу географії, характеристиці методичних підходів щодо формування медіаграмотності учнів базової школи на уроках географії та в позакласній діяльності. Запропоновано методику побудови уроку через призму медіаосвітнього компоненту, представлено вітчизняні медіапроєкти, які можна використати в освітньому процесі з географії для формування медіаграмотності учнів. У третьому розділі запропоновано критеріально-індикаторний підхід до оцінювання рівня сформованості медіаграмотності учнів у процесі вивчення шкільного курсу географії, запропоновано методику проведення експерименту з проблеми. Висвітлено методичні рекомендації щодо формування медіаграмотності учнів базової школи межах курсу географії. У загальних висновках здійснено аналітичний огляд дослідження, обґрунтовано ефективність формування медіаграмотності учнів в освітньому процесі з географії.
Keywords: географія; медіаосвіта; медіаграмотність; методика освітній процес