Соціально-гуманістичний потенціал волонтерської діяльності в адаптивному спорті - Когут, Ірина; Kogut, Irina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Організацію та проведення змагань сьогодні важко уявити без активної участі волонтерів. Проте волонтерська діяльність в адаптивному спорті не лише спрямована на вирішення низки організаційних питань задля успішного проведення спортивних заходів, вона має надзвичайно потужний соціально-гуманістичний потенціал. Завдання роботи – 1) зʼясувати відмінні риси напрямів волонтерської діяльності в адаптивному спорті; 2) схарактеризувати волонтерські програми спеціальних Олімпіад; 3) визначити соціально-гуманістичний потенціал волонтерської програми «Обʼєднаний спорт»; 4) проаналізувати чинники, що впливають на соціальну інтеграцію осіб з інвалідністю. Методи дослідження – аналіз й узагальнення літератури, інформаційних ресурсів мережі Інтернет; програмно-нормативних документів; компаративний метод; абстрагування, логіко- теоретичний аналіз, контент- аналіз. Результати роботи. Проблема дискримінації у всьому світі існує в різних формах. Актуальною темою сьогодні є вживання заходів щодо нівелювання проблеми дискримінації осіб з інвалідністю. Можливість повноцінної соціальної інтеграції цих людей залишається надзвичайно важливою. Визначення сутності соціальної інтеграції міститься в різних міжнародних документах. Утім, проблема впровадження цих положень на практиці реалізується на низькому рівні. Висновки. Основні напрями роботи волонтерів у паралімпійському та дефлімпійському спорті аналогічні олімпійським і в основному спрямовані на успішну організацію та проведення змагань. Проте функціонування руху cпеціальних Олімпіад цілковито побудоване на діяльності різноманітних волонтерських програм, реалізація яких спрямована на вирішення не лише організаційних питань, а й забезпечення тренувального та змагального процесу, реалізацію освітньої, оздоровчої, інформаційної, соціально-гуманістичної місії. Волонтерська програма «Обʼєднаний спорт» створює умови для розвʼязання проблем на шляху соціальної інтеграції, поступово змінюючи негативне ставлення й дії на позитивне сприйняття людей з інвалідністю. Nowa- days, it is hard to imagine the organization and carrying out of the competitions without an active participation of volunteers. Ho- wever, volunteering in adaptive sport is aimed not only at resolving of a number of organizational issues for successful sporting events, but it also has an extremely powerful socio-humanistic potential. Objec- tives of the work – 1. To find out the distinctive features of volunteering areas in adaptive sports. 2. To characterize the volunteer programs of the Special Olympics. 3. To determine the socio-humanistic potential of the volunteer program «United sport». 4. To analyze the factors that affect the social integration of people with disabilities. Research methods – analysis and generalization of the literature, information resources of the Internet, program and regulation sources; comparative method; abstraction, logical-theoretical analysis, content analysis. The results of the work. The problem of discrimination exists worldwide in various forms. Today a current topic is the adoption of measures to eliminate the problem of discrimination of people with disabilities. The possibility of full social integration of these people remains extremely relevant. The definition of the essence of social integration is contained in several international documents. However, the problem of implementing these provisions in practice is realised at a low level. Conclusions. The main directions of volunteers' work in the Paralympic and Deaflympic sports are similar to the Olympic and mainly aimed at the successful organization and conduction of the competitions. However, the fun- ctioning of the Special Olympics movement is built entirely on the activities of the various volunteer programs aimed at solving not only organizational issues but they also provide the training and compe- titive process, the implementation of educational, recreational, infor- mational, social and humanistic mission. Volunteer program «United sport» creates the condi- tions for the solution of problems on the way of social integration. It is gradually changing the negative attitude and actions to positive perception of people with disabilities.
The Socio-humanistic Рotential of Volunteering in Adaptive Sports
Keywords: адаптивний спорт; волонтерська діяльність; спортсмени з інвалідністю; adaptive sports; volunteer activities; athletes with disabilities