Суецька криза 1956 р. у світлі перебігу арабо-ізраїльського протистояння: витоки, еволюція, наслідки конфлікту - Стрільчук, Людмила Василівна; Оксамитний, Ю. А.; Strilchuk, Liudmyla V.; Oksamytnyi, Yu. A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті проаналізовано причини зародження, динаміку перебігу та наслідки Суецької кризи 1956 роїо що стала закономірним результатом наростання напруги між арабами і євреями, з одного боку, та арабами великими європейськими країнами - з іншого. Основну увагу приділено висвітленню як внутрішніх регіональних, так і зовнішніх геополітичних факторів у наростанні конфлікту. Проаналізовано міжнародні відносини в Близькосхідному регіоні крізь призму протікання військового зіткнення, а також розглянуто спроби світового співтовариства залагодити повоєнну напругу. Визначено та охарактеризовано ОСНОВНІ результати та наслідки кризи 1956 року як для тогочасного арабо-єврейського Сходу, так і для подальшого розгортання близькосхідного протистояння.

The presented article is based on the analysis of the reason of origin, the loud speakers of motion and consequences of the so-called Suez crisis of 1956, which became the appropriate result of the growth of tension between Arabs and Jewish from one side and by Arabs and great European by countries, from another side. Basic attention is spared, in particular, to illumination both internal regional and external geopolitical factors in growth of the conflict. International relations are analysed in the Near East region through the prism of flowing of the military collision, and also the attempts of the world concord to settle post-war tension are considered. Settled are the basic results and consequences of the crisis of 1956 are described both for of that time the Аrabic-Jewish East and in subsequent development of the Near East opposition.
The Suez Crisis of 1956 in the Light of the Motion of Arabic-Israel Opposition: the Sources, Evolution, Consequences of the Conflict
Keywords: арабо-ізраїльське протистояння; Суецька криза; Східний блок; Близькосхідний регіон; арабський націоналізм; Arab-Israeli opposition; the Suez crisis; the Eastern block; the Near-Eastern region; the Arabic nationalism