Використання спеціальних знань у кримінальних провадженнях про умисне знищення або пошкодження чужого майна - Слободянюк, Б.; Slobodianiuk, B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У положеннях наукової статті висвітлено окремі аспекти застосування спеціальних знань при розслідуванні умисного знищення або пошкодження чужого майна. Акцентовано увагу на ролі і місці судової експертизи при розслідуванні вказаних злочинів. Це можуть бути як пожежно-технічна експертиза, так і інші види судових експертиз: хімічна, електротехнічна, фізико-технічна, судово-медична, металознавча, товарознавча, судово-ветеринарна, експертиза матеріалів, речовин і виробів. Розкрито умови призначення та провадження окремих видів криміналістичних експертиз. У статті акцентовано увагу на тому, що висновок експерта не може використовуватися як доказ у кримінальному провадженні без його аналізу та оцінки, співставлення з іншими доказами у кримінальному провадженні. The article tackles certain aspects of application of special expertise in criminal proceedings on deliberate destruction of another's property. In the focus of attention is the role and importance of forensic examination in investigating the aforementioned crimes. The author places importance on the reasons for appointment of criminal expertise and its procedure and draws conclusions that in criminal proceedings on deliberate destruction of another's property an investigator can appoint any kind of expertise, which may appear to be of great importance in each particular case depending upon a subject of investigation. It can be fire and technical expertise and certain types of forensic examination: chemical, electro-technical physico-technical, forensic-medical, commodity, forensic- veterinary, expertise of materials, substances and products. The author lays emphasis on the fact that expert’s conclusion as to the special expertise results cannot be used as evidence in criminal proceedings without preliminary analysis and evaluation of expert’s conclusion.
Application of Special Expertise in Criminal Proceedings on Deliberate Destruction of Another's Property
Keywords: кримінальне провадження; злочин; умисне знищення або пошкодження майна; слідчі (розшукові) дії; судова експертиза; criminal proceedings; crime; deliberate destruction of another's property; investigative (detective) actions; forensic examination