Трансформація системи державних допомог в контексті цифровізації соціальної сфери - Вознюк, Наталія Іванівна (My University, 2024)
У сфері соціального захисту одним із напрямів реформування є оптимізація та уніфікація системи державних соціальних допомог задля створення максимально релевантного та дієвого механізму соціальних виплат вразливим верствам населення в умовах війни. У статті досліджено питання можливості уніфікації нормативно встановлених на сьогодні державних соціальних допомог, проаналізовано законодавчі ініціативи. Визначено вплив впровадження цифрових технологій у соціальну сферу на модернізацію системи виплат вразливим верствам населення. Досліджено перспективи та ризики цифровізації галузі, масштабування Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, перегляду базових соціальних стандартів. Внесено загальні пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства України.
Keywords: державна соціальна допомога; цифровізація; соціальний захист; державні соціальні стандарти; соціальна підтримка; Єдиний соціальний реєстр