Аналіз багатовимірної моделі вимірювання релігійності (за даними емпіричного соціологічного дослідження) - Сальнікова, Світлана Анатоліївна; Сальникова, Светлана Анатольевна; Salnikova, Svitlana (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Громадська організація «Центр соціально-політичних досліджень», 2010)
У статті представлено аналіз багатовимірної моделі вимірювання релігійності як специфічної методологічної стратегії непрямого вимірювання даного поняття. Результатом реалізації такої методики є не лише отримання одновимірних розподілів по індикаторах, які змістовно покривають поняття «релігійність», а й побудова адитивних індексів – показників релігійності, кожен з яких представляє відповідний вимір досліджуваного поняття, виявлення структурних взаємозв’язків між компонентами релігійності, а також іншими показниками.В статье представлен анализ многомерной модели измерения религиозности как специфической методологической стратегии непрямого измерения данного понятия. Следствием реализации такой методики является не только получение одномерных распределений по индикаторам, которые содержательно покрывают понятие «религиозность», но и построение суммарных индексов – показателей религиозности, каждый из которых представляет соответствующее измерение исследуемого понятия, извлечение структурных взаимосвязей между структурными компонентами религиозности, а также другими показателями.Analysis of multidimensional model of religiosity measurement as specific methodological strategy for indirect measuring this concept is presents in article. As the consequence of the implementation this technique are production of one-dimensional distributions by indicators which substantially to meet the concept «religiosity», construction of additive indexes - indexes of religiosity, each of which represents an appropriate measurement of the concept that researches, extraction of structure relationships between the components of religiosity and others components.
Анализ многомерной модели измерения религиозности (по данным эмпирического социологического исследования)
Analysis of multidimensional model of religiosity measurement
Keywords: багатовимірна модель; многомерная модель; multidimensional; вимірювання; измерение; measurement; релігійність; религиозность; religiosity; структурні компоненти; структурные компоненты; structural components