Взаємозв’язок запальних процесів шийки матки та стану мікрофлори піхви. Цитологічні методи діагностики - Дроздовська, Марія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В ході роботи було досліджено клітинний матеріал шийки матки та піхвового середовища у жінок віком від 18 до 60 років. Було проведено цитологічний скринінг, а саме дослідження стану епітелію шийки матки методом ПАП-тесту традиційного, що дає змогу визначити наявність запалення цервікального каналу. Для оцінки кількості лейкоцитів, визначення наявності патогенів, що є збудниками запалення було проведено дослідження вагінальних виділень за критерями Хей-Айсон та мікроскопію урогенітального мазка на склі для жінок. В результаті дослідження було визначено тісний взаємозв’язок запальних процесів шийки матки та стану вагінального середовища. Запальні процеси супроводжувались наявність тих чи інших патогенів. Найпоширенішою причиною запалення виявились кандидоз та гарднерельоз (бактеріальний вагіноз).Такі збудники є досить поширеними у зв’язку з тим, що вони можуть активізуватись при гормональних порушеннях чи послабленні імунітету, в той час як інші збудники запалення передаються статевим шляхом (прикладу Trihomonas vaginalis). Також було підтверджено ефективність цитологічних методів діагностики. На основі отриманих даних високу результативність показує дослідження вагінальних виділень за критеріями Хей-Айсон. Метод підвищує диференціацію елементів мікрофлори піхви.
Keywords: запалення шийки матки; мікрофлора піхви; цитологічне дослідження