Буддистська психологія і медитативна практика в сучасній культурі - Оверчук, Софія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі досліджуються точки дотику буддистської психології та сучасної західної психології та вплив буддистських вчень та практик на західну психотерапію. Проаналізовано роботи видатних психологів, які дали поштовх у впровадженні буддистських практик у сучасну психотерапію. Досліджено особливості духовних практик буддизму як психотерапевтичної системи. Простежується вплив психологічних ідей буддизму на сучасну західну психологію та філософію. Проведено порівняльний аналіз дієвості західних і східних психотерапевтичних практик у сучасному світі. Аналізуються шляхи і перспективи застосування східних духовних практик в умовах війни.
Keywords: буддистська психологія; дзен-буддизм; медитація; психотерапія; сучасна культура; терапія птср