Розвиток фінансових технологій: загрози та можливості для банків - Шевчук, Роман Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі охарактеризовано економічну сутність поняття фінансових технологій, наведено їх класифікацію та проаналізовано вплив на банківську діяльність. Проведено аналіз FinTech-ринку в Україні протягом 2022-2024 рр., досліджено впровадження фінансових технологій у банківській системі України та проведено оцінку ефективності FinTech-рішень в АТ «Ощадбанк». В роботі виявлено основні загрози впровадження фінансових технологій у банківський сектор України та розглянуто можливості їх розвитку. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що було здійснено комплексний аналіз впливу фінансових технологій на діяльність АТ «Ощадбанк» та запропоновані рекомендації щодо мінімізації ризиків і використання можливостей фінансових технологій у діяльності банків в умовах цифрової трансформації. Практичне значення полягає в тому, що запропоновані практичні рекомендації, щодо впровадження FinTech-рішень сприятимуть підвищенню якості банківських послуг.
Keywords: фінансові технії; мобільний банкінг; FinTech; банківська система; банк; платежі; FinTech-компанії