Організаційно-економічні засади управління проектами транскордонного співробітництва - Сидорук, Марта Валеріївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано сучасні наукові підходи до виконання актуального науково-практичного завдання, яке полягає в поглибленні теоретико-методичних засад, розробленні напрямів удосконалення організаційно-економічного забезпечення управління проектами транскордонного співробітництва. Охарактеризовано участь України в програмах транскордонного співробітництва. Виявлено пріоритетні сфери допомоги Європейського Союзу для України в межах програм транскордонного співробітництва; їх територіальне охоплення за участю України; обсяги залучення й використання коштів, доступних для України, що надійшли з Європейського Союзу в рамках програм транскордонного співробітництва на період із 2007 до 2013 рр. Здійснено діагностику результатів виконання проектів транскордонного співробітництва в регіоні із застосуванням нового методичного підходу, який ґрунтується на використанні економетричної моделі оцінки впливу інвестицій, залучених у межах проектів транскордонного співробітництва, на показник економічного розвитку регіону. Розроблено науково-практичні засади вдосконалення організаційно-економічного забезпечення управління проектами транскордонного співробітництва. Запропоновано створити спеціальний поновлювальний фонд як резервний за допомогою акумуляції коштів на засадах публічно-приватного партнерства. The dissertation is dedicated to theoretical generalization and new scientific approaches to the implementation of the actual scientific and practical tasks. It deepens theoretical and methodological principles, develops directions to the improvement of organizational and economic provision of cross-border cooperation projects management. The essence, classification and significance of cross-border cooperation projects are revealed. The definition of the cross-border cooperation project and the cross-border cooperation program are delineated and improved. The conceptual aspects of cross-border cooperation projects management are defined. The existing project management techniques are improved with regard to cross-border cooperation projects. The experience of the European Union in the field of cross-border cooperation projects implementation is analysed with the particular attention to the directions of organizational and economic provision in cross-border cooperation projects management.
Keywords: проект; транскордонне співробітництво; проект транскордонного співробітництва; управління проектами; програма транскордонного співробітництва; project; cross-border cooperation; cross-border cooperation project; project management; cross-border cooperation programme