Типово метафористичний монокуляр, переваги й похибки (новаторський підхід до аналізу Лесі Українки діаспорних літературознавців Д. Донцова і Ю. Шереха) - Слоньовська, Ольга; Sloniovska, Olha (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті зроблено огляд специфічного метафористичного монокуляру Д. Донцова та Ю. Шереха в застосуванні до аналізу драматургії Лесі Українки. Також розглянуто драми «Одержима», «На полі крові», «Йоганна, жінка Хусова» як літературні тексти суто для прочитання і п’єси для постановки на сцені. Zusammenfassung: im vorliegenden Beitrag wird das spezifisch metaphorische Monokular von D. Donzow und Yu. Scherech in Bezug auf die Analyse der Dramaturgie von Lessja Ukrajinka betrachtet. Es werden die Dramen «Odershyma» («Besessene»), «Na poli krowi» («Auf dem Blutfeld»), «Johanna, shinka Chussowa» («Johanna, die Frau von Chus») als literarische Texte für das Lesen und als Theaterstücke für die Bühne behandelt.
TYPISCH METAPHORISCHES MONOKULAR, VOR- UND NACHTEILE (MODERNE HERANGEHENSWEISE DER LITERATURWISSENSCHAFTLER AUS DIASPORA D. DONZOW UND JU. SCHERECH AN DIE ANALYSE VON LESSJA UKRAJINKA)
Keywords: драми Лесі Українки на львівських підмостках 1943 року; Віра Левицька; Володимир Блавацький; Єлизавета Шашаровська; Дмитро Донцов; Юрій Шерех (Юрій Шевельов); die Dramen von Lessja Ukrajinka auf Lemberger Bühnen 1943; Vira Levyzka; Wolodymyr Blawazkyj; Elisabeth Schascharowska; Dmytro Donzow; Jurij Scherech (Jurij Scheweljow)