Технології вирощування фундука в умовах ТОВ «ВолиньСад» Ківерцівського району Волинської області - Шваліковський, Назар Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Робота присвячена комплексному дослідженню технологій вирощування фундука в умовах ТОВ «Волинь Сад» Ківерцівського району Волинської області. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розвитку горіхового садівництва в регіоні та пошуку високоефективних агротехнологічних рішень для підвищення рентабельності сільськогосподарського виробництва. Наукове дослідження спрямоване на комплексне вивчення особливостей вирощування фундука, що включає ґрунтово-кліматичний аналіз,обґрунтування оптимального сортименту, розробку ефективних агротехнічних прийомів та оцінку економічної ефективності технології вирощування в умовах Волинської області. Методологія дослідження базується на системному підході з використанням польових, лабораторних, аналітичних та статистичних методів. Експериментальна робота проводилася впродовж 2021-2023 років безпосередньо на території ТОВ «Волинь Сад» з впровадженням сучасних наукових розробок та інноваційних технологічних рішень. Наукова новизна роботи полягає в комплексному обґрунтуванні технології вирощування фундука з урахуванням регіональних особливостей Ківерцівського району. Уперше для даної місцевості проведено поглиблений аналіз впливу ґрунтово-кліматичних умов на продуктивність фундука, розроблено науково обґрунтовану систему агротехнічних заходів, що забезпечують максимальну врожайність та якість горіхів. Практичне значення дослідження полягає в розробці конкретних рекомендацій щодо вибору сортименту, технології садіння, формування кущів, системи удобрення, зрошення та захисту рослин. Запропонована технологія дозволяє підвищити врожайність фундука до 3-5 тонн з гектара та забезпечити рентабельність виробництва на рівні 120-150%. Основні результати дослідження включають: науково обґрунтований вибір сортів фундука (Барселонський, Косфорд, Галле), оптимальну схему садіння (5-6 м між рядами, 4-5 м між рослинами), ефективну систему краплинного зрошення, інтегровану систему захисту рослин та технологію збирання і зберігання врожаю. Структурно магістерська робота складається з вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 55 сторінок, включаючи 6 таблиць, 2 рисунки та 1 додаток. Наукові положення та практичні рекомендації можуть бути використані сільськогосподарськими підприємствами Волинської та суміжних областей для розширення горіхового садівництва, підвищення ефективності виробництва та забезпечення продовольчої безпеки регіону.
Keywords: фундук; технологія вирощування; агротехніка; волинська область; садівництво; економічна ефективність; удобрення