Використання інформаційно-комунікаційних технологій при вивченні шкільного курсу географії - Дацька, Софія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми. Сьогодні інформаційні технології стали звичним явищем сучасного світу, вони мають значний вплив на економічний і соціальний розвиток людини. У цьому контексті суттєвих змін має зазнати й освітня система. Можна стверджувати, що ця проблема актуальна у сучасному освітньому середовищі, оскільки сьогодні неможливо досягти якості викладання дисциплін без використання ресурсів і можливостей комп’ютерів та Інтернету. Інформаційно-комунікаційні технології сприяють більш ефективному викладенню матеріалу, роблять його більш інтригуючим, швидко перевіряють знання учнів і підвищують їхній інтерес до навчання. Учитель може отримувати найсвіжішу інформацію, брати участь в активному спілкуванні з колегами, учнями та батьками. Заклади загальної середньої освіти повинні сприяти повному залученню здобувачів знань у сучасне інформаційне суспільство, готуючи їх до реального світу та професійних компетенцій, надаючи засоби для продовження навчання за допомогою сучасних інформаційних технологій, що посилить їхню позитивну мотивацію до навчання, покращить їхні когнітивні здібності, дозволить розвивати мислення та виховувати активну життєву позицію. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та виокремлення особливостей практичного застосування інформаційно-комунікаційних технологій на уроках географії у закладах загальної середньої освіти. Відповідно до мети, були поставлені наступні завдання: - розкрити суть інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі; - провести класифікацію інформаційно-комунікаційних технологій; - охарактеризувати технічні засоби реалізації інформаційно-комунікаційних технологій; - розкрити особливості застосування інформаційно-комунікаційних технологій на уроках географії та в позаурочний час; - охарактеризувати типи мультимедійних уроків; - окреслити особливості інформаційно-комунікаційних технологій на різних етапах роботи на уроці; - розробити конспект уроку географії із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій; -висвітлити переваги та недоліки інформаційно-комунікаційних технологій у закладах загальної середньої освіти. Об’єктом дослідження виступають інформаційно-комунікаційні технології. Предметом дослідження є особливості застосування інформаційно-комунікаційних технологій на уроках географії у закладах загальної середньої освіти. Методи дослідження. В ході написання роботи були використані теоретичні (аналіз, синтез, систематизація, порівняльний, узагальнення, літературний) та емпіричні (спостереження за педагогічним процесом, бесіди з учнями та вчителями, вивчення шкільної документації, опитування та анкетування учнів) методи дослідження, що сприяло обґрунтуванню необхідності ширшого впровадження інформаційно-комунікаційних технологій на уроках географії у закладах загальної середньої освіти. Наукова новизна. В кваліфікаційному дослідженні обґрунтовано та узагальнено поняття «інформаційно-комунікаційні технології», розкрито методичні особливості застосування даних технологій при вивченні географії у закладах загальної середньої освіти. Практичне значення. Розроблено конспект уроку із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій. Також, основні положення, результати і висновки дослідження можуть бути використані у навчальному процесі закладів вищої освіти при підготовці здобувачів освіти до професійної діяльності у межах вивчення таких освітніх компонентів як «Методика навчання географії у закладах загальної середньої освіти» «Методика шкільного географічного краєзнавства», «Педагогіка» та ін. Апробація результатів дослідження. Окремі положення і результати дослідження висвітлені у 2 тезах доповідей, VIІІ, ІХ міжнародних науково-практичних конференцій «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» (м. Луцьк, 12-14 квітня 2024 р., 8-9 листопада 2024 р.). Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (66 найменувань), додатків. Робота викладена на 64 друкованих сторінках.
Keywords: географічна освіта; заклади загальної сереньої освіти; інформаційно-комунікаційних технології у закладах загальної середньої освіти; інформаційно-комунікаційних технології