Методика словотвірного аналізу - Рись, Лариса Федорівна; Пасик, Людмила Адамівна; Єфремова, Наталія Володимирівна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2025)
Стаття присвячена розробці комплексної методики словотвірного аналізу похідних лексичних одиниць із урахуванням структурного, семантичного та когнітивно-ономасіологічного підходів для більш повного розуміння функціонування похідних одиниць у мові. Словотвірний аналіз сприяє розумінню структурної організації лексичних одиниць, видів морфем, словотвірних типів, продуктивних моделей словотворення і семантики нових слів. Здійснення словотвірного аналізу є основою ономасіологічних досліджень, які дозволяють простежити, як явища та об’єкти отримують свої найменування. Розвиток комунікативно-прагматичної та когнітивно-дискурсивної парадигм у лінгвістиці спричинив новий погляд на похідні лексичні одиниці, які виступають вербалізаторами певних структур знання, що обумовлює і застосування нових методик дослідження похідної лексики. В статті наголошено на важливості здійснення формального морфологічного аналізу похідної лексики на основі морфемного аналізу, методу аналізу за безпосередніми складниками, дистрибутивного і трансформаційного аналізу та методу моделювання для встановлення структурних словотвірних характеристик похідних одиниць. Зазначено, що семантичний аналіз похідних одиниць вимагає розгляду процесів формування номінативної структури похідних слів, визначення ролі мотивуючих твірних основ у формуванні їхньої семантики, що потребує залучення як трансформаційного методу, так і методів сучасної когнітивної та дискурсивної лінгвістики. Розглянуто принципи аналізу номінативної структури похідних слів на основі методу фреймового аналізу, що дозволяє реконструювати структури знання про об'єкти, зафіксовані в мовних одиницях. Таким чином, стаття пропонує цілісну методику словотвірного аналізу, що поєднує формальний, семантичний та когнітивно-ономасіологічний підходи.
Keywords: словотвірний аналіз; аналіз за безпосередніми складниками; трансформаційний метод; моделювання; метод фреймового аналізу; 811.112.2’367.4