Від стратегічної автономії ЄС до стратегічної взаємозалежності - Федулова, Світлана (Луцьк: Вежа-Друк, 2024)
Російська війна проти України навчила європейців приймати важкі рішення. Новий геополітичний контекст підживив прагнення ЄС до стратегічної автономії. Однак взаємозалежність залишається не тільки неминучою, але й бажаною. Взаємозалежність все ще може допомогти зміцнити та забезпечити держави, якщо вони вирішать, коли і як та від кого залежати. ЄС має на меті прийняти таку стратегічну взаємозалежність, яка збільшує взаємозалежність із ключовими союзниками та партнерами і зменшує її з конкурентами. Стратегічна взаємозалежність є активним способом задоволення потреб Європи та подолання обмежень стратегічної автономії.
Keywords: стратегічна взаємозалежність; стратегічна автономія; європейська стратегія економічної безпеки; 332.133