Методологічні засади організації процесу формування соціально-правової компетентності майбутніх соціальних працівників - Лісовець, Олег (My University, 2018)
У статті розглядаються методологічні засади організації процесу формування соціально-правової компетентності майбутніх соціальних працівників в умовах сучасної університетської освіти. Встановлено загальні закономірності та світоглядні позиції щодо сутності соціальної освіти в умовах сучасної освітньої парадигми вищої школи. Охарактеризовано основні методологічні підходи (системний, діяльнісний, особистісно-орієнтований, контекстний, синергетичний, технологічний, компетентнісний) в організації процесу формування соціально-правової компетентності майбутніх соціальних працівників. Здійснено інтеграцію концептуальних ідей окреслених методологічних підходів для цілісного уявлення про досліджуване явище. In article methodological foundations of the organization of the process of forming the social and legal competence of future social workers in the conditions of modern university education are covered. Еstablished the general laws and ideological positions concerning the essence of social education in the conditions of the modern educational paradigm of higher education. Described the main methodological approaches (system, activity, personal oriented, contextual, synergetic, technological, competence) in the organization of the process of forming the social and legal competence of future social workers. Realized the integration of conceptual ideas of the above-mentioned methodological approaches into the holistic representation of the phenomenon under study.
Keywords: соціально-правова компетентність; освітня парадигма; методологічний підхід; системний підхід; діяльнісний підхід; особистісно-орієнтований підхід; контекстний підхід; синергетичний підхід; технологічний підхід; компетентнісний підхід; social and legal competence; educational paradigm; methodological approach; system approach; activity approach; personal oriented approach; contextual approach; synergetic approach; technological approach; competence approach