Характеристика техніко-тактичних дій борців вільного стилю на сучасному етапі - Андрійцев, Валерій Олександрович; Andreytsev, Valery (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета роботи – аналіз змагальної діяльності борців вільного стилю до 86 і 97 кг (на прикладі техніко-тактичних дій) після внесення коректив у правила змагань із боротьби. У роботі досліджено техніко-тактичні дії спортсменів, які зайняли з першого по восьме місця на чемпіонаті Європи 2014 з вільної боротьби (Вантаа, Фінляндія) у вагових категоріях до 86 і 97 кг, а також тих, які посіли 1–3 й 5–8 місця на Кубку України 2014 р. у ваговій категорії до 86 кг. Аналіз техніко-тактичних дій (кількість балів загалом і в стійці; коефіцієнти якості, технічної підготовленості; загальної результативності та в стійці) дав підставу виявити специфічні особливості змагальної діяльності переможців і призерів проаналізованих нами змагань та спортсменів, які посіли 5–8 місця). Отримані дані можуть бути використані як модельні характеристики. Змагання в системі підготовки спортсменів є не лише засобом контролю за рівнем підготовленості, способом виявлення переможця, а й сприяє підвищенню тренованості й спортивної майстерності. Виявлені особливості техніко-тактичних дій спортсменів надалі слугуватимуть нам орієнтиром під час розробки індивідуальних тренувальних програм для борців вільного стилю на етапі спеціалізованої базової підготовки. The purpose of the work was to analyze the competitive activities of freestyle wrestlers to 86 and 97 kg (for example, technical and tactical actions) after making adjustments to the rules of the fight. Subjects: The paper presents an analysis of the technical and tactical actions of athletes who took first through eighth places at the European Championship 2014 Wrestling (Vantaa, Finland) in weight categories up to 86 and up to 97 kg, as well as the athletes who took 1–3 and place and athletes take 5–8 place in the Cup of Ukraine in 2014 in the weight category up to 86 kg. Results: The analysis of the technical and tactical actions (number of points, in general, and in the front; the quality factor, the coefficient of technical readiness, and overall performance in the rack) revealed the specifics of competitive activity of the winners of the competition, and we analyzed the athletes who took 5–8 places ). Bat data obtained can be used as model characteristics. Conclusions: The competition in the system of training athletes are not the only means of controlling the level of preparedness, how to identify the winner, but also an important means of improving fitness and sportsmanship. The revealed features technical and tactical actions of athletes will continue to guide us in the development of individual training programs for freestyle wrestlers on the stage of the specialized basic training.
Characteristics of Technical and Tactical Actions of Freestyle Wrestlers at the Present Stage
Keywords: змагальна діяльність; техніко-тактичні дії; борці вільного стилю; competitive activity; technical and tactical actions; wrestlers