Техніка сухої пастелі - Панфілова, Олександра Георгіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Опанування техніки пастелі є важливим моментом у навчальному процесі підготовки майбутніх художників. Займаючи одне з останніх місць у класичній ієрархії жанрів, натюрморт традиційно домінує у навчальному живописі перших курсів. На цьому етапі натюрморт покликаний забезпечити розвиток здібностей образного світосприйняття та сприйняття мистецтва у його найрізноманітніших проявах. Методичні вказівки спрямовані на розвиток та поглиблення знань, вмінь та навичок здобувачів з техніки сухої пастелі, розуміння сутності форми та сприятимуть самостійному опануванню окремих тем.
Методичні вказівки до курсу «Техніка сухої пастелі» розкривають основні принципи роботи в матеріалі, особливості створення художнього образу, використання можливостей матеріалу, виводять здобувачів вищої освіти на більш складний і глибокий рівень розуміння творчого мислення. Також вибірковий ОК «Техніка сухої пастелі» розкриває основні принципи композиції для підвищення професійної майстерності. В процесі навчання формуються знання, які необхідні для створення оригінальної за формою та змістом творчої роботи, засвоюються комплекс теоретичних знань та формуються практичні уміння у створенні художніх образів, розвиваються навички самостійної роботи з вираження ідейного задуму твору композиційними прийомами; набуваються вміння послідовно працювати над твором від ескізу до його завершення та фіксації матеріалу. Запропоновано систему навчальних завдань у пастельній техніці для поглиблення практичних умінь та навичок здобувачів-художників, що передбачає виконання різноманітних видів робіт: начерків з натури, короткотривалих зарисовок, довготривалих етюдів, підсумкової композиції.
Keywords: методика навчання; практичні навички та вміння; суха пастель; 75.021.34(076)