Технології самоосвіти в галузі фізичної підготовки та спорту командирів курсантських підрозділів вищих військових навчальних закладів - Романчук, Сергій; Romanchuk, Sergii (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Актуальність дослідження зумовлена наявністю суперечностей між високими вимогами, що пред’являються до знань, навичок та вмінь командирів курсантських підрозділів ВВНЗ у фізичній підготовці й спорті, та відсутністю науково розробленої технології педагогічного керівництва їх самоосвітою в цій галузі. Завдання роботи – визначити закономірні залежності саморозвитку офіцерів у самоосвітянській діяльності в галузі фізичної підготовки та спорту й обґрунтувати педагогічну технологію керівництва самоосвітою командирів курсантських підрозділів ВВНЗ у галузі фізичної підготовки та спорту. На основі ранжування педагогічних умов необхідні для покращення якості педагогічного керівництва самоосвітою офіцерів. Обґрунтовано й перевірено педагогічну технологію керівництва самоосвітою командирів курсантських підрозділів ВВНЗ у галузі фізичної підготовки та спорту, що складається з підготовчого, організаційного, діяльнісного й «аналітичного етапів. Результати дослідження свідчать про високу ефективність розробленої технології. Динаміка зміни рівня саморозвитку командирів курсантських підрозділів при цьому в експериментальній групі (ЕГ) була достовірно вищою, ніж у контрольній (КГ). Так, наприкінці педагогічного експерименту рівень саморозвитку в ЕГ склав 3,98±0,10 бала, а в КГ – достовірно менше – 3,68±0,11 бала (t=2,018; р <0,05). The topicality of the research is based on the presence of contradictions between the high demands which are put on the knowledge, skills and abilities of the commanders of cadets’ subunits of HMEI in physical training and sports and lack of scientifically developed technology of educational guidance by their self-education in this field. The research objectives were to determine the regular dependence of officers’ self-development in the self-educational activity in the field of physical training and sports and to justify the educational guidance technology of the commanders of cadets’ subunits self-education at HMEI in the field of physical training and sports. The quality of educational guidance by officers’ self-education is based on the ranking of educational conditions which are necessary to improve. The educational guidance technology of the commanders of cadets’ subunits self-education at HMEI in the field of physical training and sports is grounded and tested and it consists of such stages as: «preparatory», «organizational», «active» and «analytical». The results show the high efficiency of the developed technology. The dynamics of changes in the level of self-education of the commanders of cadets’ subunits in the experimental group (EG) was significantly higher than in the control group (CG). At the end of the pedagogical experiment the level of the EG self-development was 3,98 ± 0,10 points, and significantly less was in CG 3,68 ± 0,11 points (t = 2,018; p <0.05).
Self-educational Technologies of the Commanders of Cadets’ Subunits of Higher Military Educational Institutions in the Field of Physical Training and Sports
Keywords: мотивація; командири курсантських підрозділів; фізична підготовка й спорт; педагогічна технологія; motivation; commanders of cadets’ subunits; physical training and sports; pedagogical technology