Розвивальні ігрові технології як засіб активізації мовленнєвого розвитку дітей старшого дошкільного віку з мовленнєвими труднощами - Брушневська, Ірина Миколаївна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2025)
Проблема розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку залишається однією з найбільш актуальних у сучасній педагогіці, не зважаючи на значні теоретичні та практичні доробки у цій галузі. Значення мови та мовлення у становленні особистості настільки суттєве, що питання їхнього формування займає чільне місце у вихованні. В період старшого дошкільного віку дитині потрібно оволодіти таким словниковим запасом, який дозволятиме їй спілкуватися з ровесниками та дорослими, успішно навчатися, розуміти літературу, тому у дошкільній педагогіці розвиток словника дитини є одним із самих важливих. Формування у дітей граматичної, лексичної та фонетичної сторін мови є одним з найважливіших завдань в системі спеціальної освіти. Правильне мовлення є показником сформованості особистості, її готовності до навчання в школі, запорукою засвоєння письма та читання. Тому вихованню правильного мовлення в старшому дошкільному віці приділяється особлива увага.
Keywords: розвивальні ігрові технології; розвиток мовлення; порушення мовленнєвої діяльності; діти з мовленнєвими труднощами