Динаміка потужності основних ритмів електроенцефалограми у чоловіків і жінок з різним рівнем інтелекту - Козачук, Наталія Олександрівна; Kozachuk, N. A. (My University, 2010)
Досліджували динаміку потужності електричної активності кори головного мозку у чоловіків і жінок з низьким та високим рівнем невербального інтелекту. Встановлено, що стать досліджуваних має більш вагомий вплив на зміни потужності ЕЕГ, ніж рівень інтелекту. В діапазоні низьких частот значимою є взаємодія фактора «інтелект» з іншими факторами. Виявлено, що у жінок відмінності показників потужності тета- і дельта-ритму, пов’язані з рівнем інтелекту, більше виражені, ніж у чоловіків. Вони проявляються в тому, що тільки у жінок з високим рівнем інтелекту спостерігається чітко виражена тенденція до зростання потужності низькочастотного спектру під час виконання конвергентного завдання та зниження – під час виконання дивергентного завдання. EEG rhythms power dynamics of males and females with low and high non-verbal intellectual level were studied. It was shown, that subject’s sex has more powerful influence on EEG power changes, than intellectual level. In low-frequency band interaction between “intellect” and other factors is significant. It was found, that females have more expressed differences of theta-, delta-rhythms, related to intellectual level, that males. This differences are shown up in the fact, that only females with high intellectual level have clear expressed tendency to lower-band spectrum power increase during solving of convergent task, and tendency to decrease − during divergent task solving.
General EEG rhythms power dynamics of males and females with different intellectual level
Динамика мощности основных ритмов электроэнцефалограммы у мужчин и женщин с разным уровнем интеллекта
Keywords: потужність; тета-ритм; дельта-ритм; невербальний інтелект; стать; power; theta-rhythm; delta-rhythm; non-verbal intellect; sex