Психологія опанувальної поведінки - Іванашко, Оксана Євгенівна; Ivanashko, Oksana Ye. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
До програми курсу включені розділи, що відображують палітру сучасних загальнопсихологічних, соціально-психологічних та клінічно-психологічних досліджень процесів опанування, механізмів та ресурсів подолання особистістю кризових життєвих ситуацій. Зміст психології опанувальної поведінки передбачає з’ясування основних механізмів активізації адаптивної реакції на складні життєві обставини та здатності застосовувати комплекс ефективних засобів для подолання емоційного стресу, розкриває питання особистісного і професійного розвитку, оволодіння способами копінг- поведінки, проблеми адаптації і професіоналізації, особливості застосування активних соціально-психологічних методів навчання та психологічної допомоги. Метою курсу є засвоєння студентами знань з проблематики подолання як поведінкових та когнітивних зусиль людини з вирішення важких життєвих ситуацій з опорою на соціокультурні, особистісні та ситуаційні ресурси. Зміст навчальної дисципліни: 1. Проблема опанувальної поведінки: історико-гносеологічний аспект 2. Розвиток проблематики копінгу в рамках основних теоретичних орієнтацій сучасної психології 3. Методологія та методи дослідження опанувальної поведінки 4. Види опанування та копінг-стратегії 5. Опанувальна поведінка та психологічний захист. Опанувальна поведінка в захисній системі людини. 6. Копінг-ресурси: феноменологія і динаміка 7. Особистісні та середовищні детермінанти опанування 8. Диференційно-психологічні та онтогенетичні аспекти опанувальної поведінки 9. Опанування в професійній діяльності 10. Клініко-психологічні аспекти опанувальної поведінки 11. Соціальна психологія опанувальної поведінки: групові, міжгрупові, соціокультурні аспекти 12. Стратегії розвитку опанувальної поведінки.
Keywords: опанувальна поведінка; копінг-механізми; копінг-поведінка; копінг-стратегії; копінг-ресурси