Психологічні особливості копінг стратегій і захисних механізмів у людей з онкологічними захворюваннями - Ваховський, Олег Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена теоретико-методологічному та емпіричному дослідженню виявлення особливостей прояву захисних механізмів і копінг-стратегій у хворих на онкологічні захворювання, а також їх вплив на ставлення до лікування.У першому розділі теоретично обґрунтовано зв’язок між психологічними аспектами онкологічних захворювань та особливостями реагування на стресові життєві ситуації і на захворювання, особистісними особливостями, що перешкоджають або сприяють подоланню стресу, стилями опанувальної поведінки. Визначено ступінь залежності копінг-поведінки від когнітивної оцінки захворювання. У другому розділі обґрунтовано емпіричне вивчення проблеми та здійснено дослідження та емпірично доведено, що онкохворі, як і здорові люди, у стресовій ситуації використовують як пасивні, так і активні механізми психологічного захисту, проте ієрархія, напруженість та репертуар цих захистів різний. Також визначено, що існують відмінності у структурі та напруженості, як неусвідомлюваних механізмів психологічного захисту, так і усвідомлюваних способів подолання стресу у хворих з різним ставленням до хвороби. Отримані результати можуть бути використані в психотерапії онкохворих,спрямованій на формування установки до лікування шляхом корекції неадаптивних захисних механізмів і стратегій опанувальної поведінки.
Keywords: опанувальна поведінка; копінг-поведінка; копінг-стратегії; механізми психологічного захисткту; онкохворі