Відновлення та реінтеграція : науковий погляд на стратегічні шляхи до сталого розвитку - Власюк, Олександр Степанович; Мокій, Анатолій Іванович; Науменко, Наталія Сергіївна; Степанова, Алла Адамівна; Цимбалюк, Ірина Олександрівна; Павліха, Наталія Володимирівна; Возняк, Галина Василівна; Молінський, Віктор Олександрович; Швець, Владислава Володимирівна; Корнелюк, Ольга Антонівна; Невар І. В. (Вежа-Друк, 2024)
Монографія пропонує комплексний погляд на стратегічні напрями відновлення та реінтеграції з урахуванням економічних, соціальних, психологічних та екологічних вимірів, що робить її важливим внеском у розуміння сучасних викликів та шляхів до сталого розвитку. Зосереджено увагу на економічній безпеці регіону під час процесу євроінтеграції та в умовах глобальних викликів, досліджуються виклики, які ставить інвестиційна карта України та вплив інноваційних технологій на економічне відновлення. Проаналізовано соціальні аспекти реінтеграції, зокрема теоретичні основи соціальної реінтеграції ветеранів, роль держави та громадських організацій у процесі їхньої соціальної адаптації, а також використання соціального підприємництва як інструменту вирішення соціальних проблем. Розглянуто психологічні аспекти підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів через організацію психологічної підтримки та психотерапії, а також підготовка наставників для молоді, що потребує спеціалізованої допомоги. Розкрито екологічні виклики та стратегії сталого розвитку, зокрема в контексті адаптації до змін клімату та збереження природних ресурсів. Видання призначене для науковців, представників різних академічних дисциплін, докторантів, аспірантів, студентів й усіх зацікавлених у глибокому розумінні стратегічних шляхів відновлення економіки, соціальної реінтеграції, психологічної підтримки та екологічного сталого розвитку. Тексти представлено в авторській редакції. Редакційна колегія не несе відповідальності за зміст та авторський стиль праць, розміщених у монографії.
Монографія підготовлення в рамках реалізації держбюджетної НДР «Впровадження інклюзивних підходів до реінтеграції ветеранів, учасників бойових дій та їх сімей у цивільне суспільство й економіку України» (Державний реєстраційний номер: 0124U000566).
Keywords: відновлення; реінтеграція; стратегічні напрями; сталий розвиток; економічна безпека; євроінтеграція; глобальні виклики; інвестиційна карта України; інноваційні технології; економічне відновлення; соціальна реінтеграція; ветерани; роль держави; громадські організації; соціальне підприємництво; психологічна підтримка; внутрішньо переміщені особи; адаптація до змін клімату; збереження природних ресурсів; екологічні виклики; 332:330.31