Специфіка функціонування концепту «чоловік» в оповіданнях Я. Л. Вишневського - Васейко, Юлія Святославівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Оповідання Я. Л. Вишневського, що в останні десятиріччя надзвичайно популярні як серед польських, так і українських читачів, захоплюють своєю актуальністю, позаяк автор відображає наболілі теми сучасного світу: самотність, зрада, домінування зовнішньої краси над внутрішньою, комп’ютерна залежність і под. Письменник ретельно вибирає мовні одиниці, котрі за мінімального вербального вираження подають максимум предметно-логічних та емоційно-чуттєвих відомостей, що, синтезуючись, формують потужний концептуальний рівень прочитання творів. У смисловій структурі оповідань Я. Л. Вишневського висока продуктивність властива концепту «чоловік», який характеризує багатовимірність – чоловік, син, брат, колега, коханий, коханець, друг і т.д., як центральна, так і периферійна позиції у внутрішній організації літературних текстів, потужне функціональне навантаження, що виявляється у формуванні змістової основи для висвітлення певної психологічної, соціальної, моральної проблеми реальності
Keywords: оповідання; концептуальна структура твору; концепт; функціональне навантаження