Вплив осушувальної меліорації на басейн р. Іква - Неглядюк, Владислав Володимирович; Полянський, Сергій Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович (Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, 2026)
Осушувальна меліорація має великий впливає на природні особливості річкового басейну р. Іква. Цей процес безперервний і складний. Вплив меліоративних об'єктів залежить від структурних особливостей екосистеми. В результаті взаємодії меліоративних об'єктів й екосистем відбувається їхня перебудова в геоструктурному та функціональному відношеннях, як позитивна так і негативна. Раціональне використання сприяє зростанню продуктивності ґрунтів, знижуються рівні ґрунтових вод, поліпшуються умови господарювання людини, змінюються умови розвитку природних біоценозів.
Keywords: річка; басейн річки; осушувальна меліорація; ґрунт; р. Іква; Дубенський район; Рівненська область; 631.6 (282.247.322)