Пам’яткоохоронна діяльність в Україні у ХХ–ХХІ столітті - Гаврилюк, Олександр Никифорович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Дисципліна «Пам’яткоохоронна діяльність в Україні у ХХ–ХХІ столітті» належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін підготовки магістрів галузі знань 03 «Гуманітарні науки», спеціальності 032 «Історія та археологія», за освітньо-професійними програмами «Історія, європеїстика, археологія», «Історія, суспільствознавство»; підготовки магістрів галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка», спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)», за освітньо-професійною програмою «Середня освіта. Історія, правознавство» і спрямована на вивчення студентами історії пам’яткоохоронної справи в Україні вподовж ХХ–ХХІ ст. як комплексу заходів теоретичного і практичного характеру, що мають за мету виявлення, облік, вивчення, захист, реставрацію/реконструкцію, представлення й використання об’єктів національної культурної та природної спадщини. Мета навчальної дисципліни: формування у студентів системних знань про історію і зміст охорони усіх видів рухомих і нерухомих пам’яток на теренах України впродовж ХХ–ХХІ ст. Вивчення дисципліни передбачає вирішення таких завдань: - розгляд теоретичних основ пам’яткоохоронної діяльності, насамперед ознайомлення студентів із змістом термінів, пов’язаних з навчальною дисципліною, усвідомлення ними їх значення для функціонування пам’яткоохоронної справи; - оволодіння студентами знаннями про функціонування сучасної національної системи органів управління сферою охорони пам’яток; - набуття студентами навичок роботи з нормативними документами, які стосуються здійснення пам’яткоохоронної діяльності; - вироблення у студентів уміння застосовувати теоретичний інструментарій на практиці як вагомої умови піднесення ефективності роботи з охорони національної культурної та природної спадщини.
Keywords: пам’яткоохоронна справа; реставрація; музей; культурна спадщина; ЮНЕСКО