Здоров’язберігаючі технології в роботі з дітьми дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями - Солодуха, Тетяна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню здоров’язберігаючих технологій у роботі з дітьми дошкільного віку, які мають інтелектуальні порушення. В умовах сучасної освіти важливо забезпечити не лише розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, але й підтримку фізичного та психоемоційного здоров’я дітей. Мета дослідження експериментально перевірити дієвість елементів методики розвитку дітей дошкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку з використанням здоров’язберігаючих технологій. Об’єктом дослідження є розвиток дітей дошкільного віку з порушеннями інтелекту. Предметом дослідження є здоров’язберігаючі технології, як засіб корекційного впливу на дітей дошкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку. У роботі розглядаються основні методи та стратегії, які сприяють розвитку здоров’я у дітей із інтелектуальними порушеннями, зокрема через використання інноваційних здоров’язберігаючих технологій. Окрему увагу приділено практичному застосуванню здоров’язберігаючих методик, які враховують індивідуальні потреби кожної дитини, та їх ефективність у забезпеченні гармонійного розвитку. Робота містить теоретичний аналіз проблеми та практичні рекомендації для педагогів і батьків. Розглянуто роль педагогів та батьків у створенні умов, які сприяють збереженню та зміцненню здоров’я дітей. Наведені конкретні приклади впровадження фізкультурно-оздоровчих заходів, сенсорних ігор, релаксаційних методик, психогімнастики, арт-терапії та дихальної гімнастики, що позитивно впливають на адаптацію дітей із затримкою інтелектуального розвитку. Висвітлено способи зменшення психоемоційного напруження та підвищення стійкості до стресів у дітей. Особливу увагу приділено інтеграції здоров’язберігаючих технологій у навчальний та виховний процес. Автор підкреслює, що систематичне використання таких підходів сприяє не лише зміцненню фізичного здоров’я, а й поліпшенню комунікативних навичок, соціалізації та загального емоційного стану дітей.
Keywords: здоров’язберігаючі технології; діти дошкільного віку