Організація та просторове планування природокористування Маневицької територіальної громади - Скочук, Нестор Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретичні основи організації та просторового планування природокористування: сутність та еволюція поняття природокористування, класифікація видів природокористування, нормативно-правове забезпечення природокористування, просторове планування як інструмент управління природокористуванням, сучасні підходи до сталого природокористування та зарубіжний досвід організації природокористування сучасного стану та шляхи оптимізації водойм. Розкрито особливості географічного положення та дано загальну характеристику Маневицької територіальної громади. Дано характеристику просторового планування природокористування Маневицької територіальної громади: принципи та підходи до просторової організації природокористування; аналіз існуючого стану просторової організації природокористування в громаді, функціональне зонування території Маневицької громади, екологічні обмеження та спеціальні режими природокористування, планувальні рішення щодо розвитку природокористування, рекомендації щодо впровадження системи сталого природокористування. Розроблено основні напрямки оптимізації природокористування Маневицької територіальної громади Результати магістерської роботи можуть використовуватись органами місцевого самоврядування Маневицької ТГ - при формуванні рішень щодо землекористування, режимів прибережних захисних смуг, рекреації, управління лісами; при створенні або оновленні Комплексного плану просторового розвитку громади; для планування екотуристичних маршрутів та рекреаційних зон; у сфері охорони довкілля = при розробці програм екологічного моніторингу; у подальших наукових роботах з економічної та соціальної географії.
Keywords: територіальна громада; природокористування; оптимізація; моніторинг; просторове планування; управління природокористуванням