Психологічні особливості практичної роботи з дітьми, хворими на ДЦП - Мушкевич, Мирослава Іванівна; Mushkevych, Myroslava Ivanivna (Одеський національний університет імені І.І.Мечникова, 2009)
В статті представлено опис практичної роботи з дітьми з ДЦП, пропонуються варіанти спеціально організованої психолого-педагогічно-соціальної допомоги. Вказано на важливу роль своєчасної та якісної психодіагностики, профілактики й корекції поведінкових, нервово-психічних і рухових розладів з метою успішної інтеграції в соціум дітей з ДЦП. Відзначено, що процес соціально-психологічної адаптації є неможливим без достатнього рівня розвитку психічної діяльності дитини. The article describes the practical work with children with cerebral palsy, offers the options of psychological, educational and social specially organized assistance. It focuses on the importance of psychological assesment, prevention and correction, behavioral, neuropsychiatric and motor disorders, with a view to successful integration into society of children with cerebral palsy. It is noted that the process of socio-psychological adaptation is impossible without a sufficient level of child mental development.
The Psychological Characteristics of Practical Work with Children with Cerebral Palsy.
Мушкевич Мирослава Іванівна - канд. псих. наук, доцент, зав. кафедрою медичної психології та психодіагностики Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: дитячий церебральний параліч; cerebral palsy; психодіагностика; psychological assessment; психокорекція; psychotherapy; психічна діяльність; mental activity