Екологічний стан деревостанів Турійського лісового господарства Волинської області - Баглай, Наталія Сергіївна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Bahlai, Nataliia S.; Karpiuk, Zoia K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мета дослідження. Проаналізувати породний, віковий стан деревостанів Турійського лісового господарства, лісогосподарські заходи, що проводяться для зниження рівня існуючих загроз. Через значне поширення штучно насаджених лісів, масштабне меліоративне втручання, кліматичні зміни, зниження водності річок та озер, рівня підземних вод і антропогенний вплив поширюються небезпечні процеси захворювання і всихання деревостанів Полісся, площа яких щороку зростає. Необхідні швидкі рішення щодо локалізації поширення уражених площ та відновлення і насадження нових лісових площ із врахуванням лісорослинних умов та природного складу лісів. Життєздатність і довговічність лісів, їх стійкість покращить різновікова структура деревостану мішаних лісів, значний відсоток стиглих дерев різних порід.
Keywords: лісове господарство; лісові насадження; біотичне різноманіття; біотичне різноманіття; екосистема; ліс; Волинська область; деревостан; Турійський район