Міжособистісне спілкування та його вплив на функціонування осіб пізньої зрілості - Магдисюк, Людмила Іванівна; Павлова, Богдана Василівна; Пасічко, Вікторія Вікторівна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2019)
Стаття присвячена теоретичному аналізу поняття міжособистісного спілкування, його основних характеристик та особливостей. Розглянуто особливості впливу спілкування на функціонування осіб пізньої зрілості, особливості міжособистісного спілкування даної вікової категорії. Наведені результати емпіричного дослідження, свідчать про рівень та спрямованість потреби у спілкуванні, почуття самотності та адаптивності, що впливають на функціонування осіб пізньої зрілості. Отримані емпіричні дані обраховані методом математичної статистики та аналізу результатів: відсотковий та кількісний аналіз (коефіцієнт кореляції Пірсона), який показує взаємозв’язок отриманих характеристик. Отримані результати можуть бути використані при роботі із особами пізньої зрілості в рамках підвищення їх продуктивності праці через корекцію тих складових, які визначають міжособистісне спілкування; у можливості використання при самоосвіті та просвітницькій діяльності з метою надання практичної допомоги особам пізньої зрілості практичними психологами та використовуватись у діяльності працівників психологічних служб.
Keywords: психологічні особливості; самотність; пізня зрілість; міжособистісне спілкування; спрямованість особистості; соціально-психологічні особливості; коефіцієнт кореляції Пірсона; адаптивність; функціонування; 159.922.62:316.47