Психологічні особливості професійної придатності майбутнього психолога - Бещук, Софія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні психологічних особливостей професійної придатності майбутніх психологів. У першому розділі розглянуто теоретикометодологічні засади вивчення професійної придатності, охарактеризовано психологічні її особливості. У другому розділі описаний методичний інструментарій, який використовувався для діагностики психологічних особливостей професійної придатності. Здійснено аналіз емпіричних даних вибірки – студентів. У третьому розділі обґрунтовано методичні засади практичної роботи, розроблено рекомендації та програму психокорекційних вправ, спрямованих на підвищення рівня психологічних характеристик професійної придатності майбутніх психологів. За результатами проведеного аналізу теоретикоемпіричного дослідження зроблено висновки. Практична значущість одержаних результатів полягає у можливості застосування їх для вдосконалення освітніх програм, створення спецкурсів та розробки вибіркових освітніх дисциплін, що можуть використовуватись у процесі професійної підготовки студентів-психологів, а також для індивідуального підвищення компетентності майбутніх фахівців.
Keywords: психокорекція; психолог; професійна придатність; психологічні особливості