Міжнародні макросоціальні показники як аналітичні інструменти в соціології - Сальнікова, Світлана Анатоліївна; Salnikova, Svitlana; Мурадян, Олена Сергіївна; Muradyan, Olena; Сидоров, Микола; Sydorov, Mykola (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У статті розглянуто низку ініційованих міжнародними інституціями проєктів, які є джерелом системи показників для порівняльного вивчення суспільств(-а) на глобальному рівні, а також розширюють спектр методичних й аналітичних інструментів у соціології. Виокремлено певні обмеження в процесі використання даних міжнародних порівняльних проєктів, як-от: порівнюваність, інтерпретація та рейтингування. Обмеження спричинені соціально-культурними відмінностями країн, відсутністю єдиної системи фіксації статистичних даних у державах, різною кількістю країн-учасниць проєктів, варіативністю джерел первинних даних для обчислення індексів. До означених причин варто додати й політичну ситуацію в державі. Аналіз даних на рівні окремої країни потребує розгляду даних за всі роки її участі в проєкті та обов’язкове звернення до змістового наповнення індексу та його складових частин. Цінність дослідження полягає також в акумуляції електронних посилань про міжнародні проєкти в межах одного джерела, що спрощує пошук необхідної інформації. Проте кількість і тематична варіативність міжнародних макросоціальних показників є значно більшою, тож перспективи цього дослідження полягають у розширенні їх кола, детальному аналізі окремих інституцій і/або проєктів, які їх конструюють; тематичних наукових дослідженнях із використанням макросоціальних показників. The article considers a number of projects initiated by international institutions, which are a source of a system of indicators for the comparative study of societies at the global level, as well as expand the range of methodological and analytical tools in sociology. In particular, World Giving Index from Gallup and Charities Aid Formation, and Wellcome Global Monitor from Gallup and Wellcome Trust, both Global Corruption Barometer and Corruption Perception Index from Transparency International, two economic indicators – Economic Freedom of the World, and Index of Economic Freedom – from The Cato Institute, Fraser institute, and The Heritage Foundation respectively, Human Development Index and Gender Social Norms Index from The United Nation, Global Peace Index and Global Terrorism Index from Institute for Economics & Peace, Vision of Humanity are considered. The authors identify the following limitations in the use of data from international comparative projects - comparability, interpretation and ranking. The limitations are caused by socio-cultural differences of countries, the lack of a single system for recording statistics in all countries, the different number of countries participating in projects, the variability of primary data sources for the calculation of indices. The specific political situation in the state should be attached to these reasons. The analysis of macro-social indicators at the country level needs to consider data for all years of the participation of country in the project and mandatory appeal to the semantic content index and its components. The value of this study is also in the accumulation of electronic links to international projects within a single source, which simplifies the search for the necessary information. However, the number and thematic variability of international macro-social indicators are much greater, so the prospects of this study are to expand their number, and detailed analysis of individual institutions and / or projects that design them, and thematic research using macro-social indicators. В статье рассматривается ряд инициированных международными институциями проектов, которые являются источником системы показателей для сравнитель-ного изучения обществ(-а) на глобальном уровне, увеличивают спектр методических и аналитических инстру-ментов в социологии. Указывается на некоторые ограничения соответствующих данных, а именно: сравнимость, интерпретация и рейтингование. Анализ данных на уровне отдельной страны требует также учитывать данные за все года ее участия в проекте и их содержательное наполнение как индекса в целом, так и его составных показателей. Ценность этого исследования – в наличии проектов и ссылок на эти проекты в одном источнике. Тем не менее, всех международных проектов оно не покрывает, поэтому перспектива исследования состоит в расши-рении круга проектов, детального анализа отдельных проектов, тематических научных исследованиях с использованием международных макропоказателей.
International Macrosocial Indicators as Analytical Tools in Sociology
Keywords: відкриті дані; вторинні дані; Big Data; індекс; міжнародний проєкт; open data; secondary data; index; international project; открытые данные; вторичные данные; индекс; международный проект; 316