Terminological Phrases in German Economic Vocabulary - Дружбяк, Світлана Володимирівна; Druzhbyak, S. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У пропонованій статті розглянуто термінологічні словосполучення у німецькій економічній лексиці з аспекту їх належності до фразеологічних одиниць. Проаналізовано підходи до визначення поняття «термін» та «термінологічне словосполучення» в сучасній лінгвістиці. Виявлено критерії розрізнення цих понять. Термінологічне словосполучення визначено як словосполучення певної галузі знань з базовим компонентом терміном, яке не має стилістичної чи експресивної конотації і забезпечує потреби фахової комунікації. Проаналізовано причини широкого використання термінологічних словосполучень у термінології. Досліджено критерії визначення ідіоматичності термінологічних словосполучень. Залежно від ступеня ідіоматичності виявлено та проаналізовано ідіоматичні (значення словосполучення неможливо зрозуміти із значення його компонентів), частково ідіоматичні (деякі компоненти словосполучення зберігають пряме значення, в той час як інші інтерпретуються) та неідіоматичні економічні термінологічні словосполучення (усі компоненти зберігають пряме значення) в німецькій мові. The suggested article deals with terminological phrases in German economic vocabulary from the point of view of their association to phraseological unit. The approaches to the definition «term» and «terminological phrase» in modern linguistics were analyzed. There are criteria to distinguish these terms. Terminological phrase is defined as phrase of a certain knowledge branch with base phrase component, which has neither stylistic nor expressive connotation and provides the needs of professional communication. The reasons of wide usage of terminological phrases in terminology are analyzed. The criterion of terminological phrase idiomatic determination was studied. In depends on the idiomatic degree,(the meaning of the idiom is impossible to understand from the meaning of its components), partly idiomatic (some components of the phrase keep their direct meaning while the other parts are interpreted) non-idiomatic economic terminological phrases (where all the components have their direct meaning) in German were found out and analyzed.
Термінологічні словосполучення в сучасній німецькій економічній лексиці
Keywords: термінологічне словосполучення; terminological phrase; економічна термінологія; economic terminology; термін-фразеологізм; idiomatic expression