Вплив хімічних речовин на інтенсивність перекисного окислення ліпідів грибів Flammulina velutipes (Curt. ex fr.) Sing. та Lentinus edodes (Berk.) Sing - Соломко, Е. Ф.; Федотов, О. В.; Чайка, О. В.; Solomko, E. F.; Fedotov, O. V.; Chaika, A. V. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2010)
Вивчався вплив хімічних речовин на інтенсивність перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) штамів грибів Flammulina velutipes та Lentinula edodes. Інтенсивність ПОЛ визначали за допомогою тесту з тіобарбітуровою кислотою. Аналіз експериментального матеріалу показує, що під дією різних речовин змінюється вміст малонового діальдегіду (МДА) в досліджуваних зразках. Із плином часу, у більшості випадків, відбувається зменшення відмінності між контрольними і дослідними даними, що свідчить про нормалізацію стану ПОЛ. Изучали влияние химических веществ на интенсивность перекисного окисления липидов (ПОЛ) штаммов грибов Flammulina velutipes и Lentinula edodes. Интенсивность ПОЛ определяли при помощи теста с тиобартуровой кислотой. Анализ экспериментального материала показал, что под влиянием различных веществ изменялось содержание малонового диальдегида (МДА) в исследуемых образцах. Со временем, в большинстве случаев, происходит уменьшение отличий между контрольными и опытными данными, что свидетельствует о нормализации состояния ПОЛ. At given research was studied the effect of chemicals on Peroxide Lipid Oxidation (PLO) process strains of mushrooms Flammulina velutipes and Lentinula edodes. The intensity of PLO was determined by the test with thiobarbituric acid. The analysis of experimental material is showing that the effects of various substances varies the malonic dialdehyde (MDA) content in the samples. Over time, in most cases, there is a decrease differences between the control and experimental data, is showing the normalization of condition PLO.
Влияние химических веществ на интенсивность перекисного окисления липидов грибов Flammulina velutipes (Curt. ex fr.) Sing. and Lentinula edodes (Berk.) Pegler
Effect of Chemicals on the Intensity of Peroxide Lipid Oxidation Strains of Mushrooms Flammulina velutipes (Curt. ex fr.) Sing. and Lentinula edodes (Berk.) Pegler
Роботу виконано на кафедрі фізіології рослин ДНУ
Keywords: перекисне окиснення ліпідів; вплив хімічних речовин; малоновий діальдегід; базидіоміцети; перекисное окисление липидов; влияние химических веществ; малоновый диальдегид; базидиомицеты; Peroxide Lipid Oxidation; effect of chemicals; malonic dialdehyde; Basidiomycetes