Ефективність міофасціального релізу в реабілітації спортсменів силових видів спорту - Богдановська, Надія; Кальонова, Ірина; Бойченко, Кирило; Bohdanovska, Nadiya; Kalionova, Iryna; Bojchenko, Kyrylo (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано результати застосування комплексної реабілітаційної програми в трену- вальному процесі спортсменів силових видів спорту. Мета дослідження – оцінити ефективність міофасці- ального релізу в комплексній реабілітації міофасціальних больових синдромів поперекової локалізації в юнаків, які спеціалізуються на силовому триборстві. Матеріали й методи. У дослідженні брали участь 22 юнаки віком 18–20 років, котрі займались у секції силового триборства з міофасціальними больовими синдромами поперекової локалізації. Результати. Характерними клініко-біомеханічними проявами міофасціального синдрому в спортсменів-силовиків є виникнення великої кількості тригерних пунктів у м’язах спини та попереку, що проявляються болем різного ступеня, спазмом і зниженням сили м’язів, обмеженням обсягу рухів, біомеханічними порушеннями в хребетно-рухових сегментів. Реабілітаційні програми в обох групах включали місцеве застосування фармакологічних засобів протизапальної та анестезуючої дії, лікувальний масаж за класичною методикою, лікувальні вправи корекційної спрямованості на відновлення функцій поперекового відділу хребта. У юнаків основної групи в комплексі реабілітаційних заходів застосовувалася комбінована техніка міофасціального релізу. Застосування в юнаків основної групи техніки міофасціального релізу сприяє більш виразному зниженню показника ВАШ болю до 13,34±0,14 мм проти 18,83±1,10 мм – у контрольній, показника міофасціального синдрому, відповідно, до 2,78±0,09 бала і 3,81±0,21 бала, збільшенню рухливості поперекового відділу хребта в тесті Шобера до 3,83±0,26 см до 5,01±0,24 см. Із метою усунення основних умов, що провокують виникнення або рецидиви міофасціальних синдромів, рекомендується здійснювати постійний моніторинг стану м’язової системи спортсменів, своєчасно планувати використання засобів відновлення, у тому числі міофасціального релізу в системі підготовки спортсменів силових видів спорту.The article analyzes the results of the use of a comprehensive rehabilitation program in the training process of power sports athletes. The objective of the study is to evaluate the effectiveness of myofascial release in the comprehensive rehabilitation of myofascial pain syndromes of lumbar localization in young men specializing in powerlifting. Materials and methods. We have examined 22 young men aged 18–20 years who were engaged in the powerlifting section, with myofascial pain syndromes of lumbar localization. Results. The characteristic clinical and biomechanical manifestations of myofascial syndrome in power athletes is the presence of many trigger points in the back muscles, manifested by pain syndrome of varying severity, spasm and decreased muscle strength, limited range of motion, biomechanical disturbances in the vertebral-motor segments. Rehabilitation programs in both groups included: topical use of pharmacological anti-inflammatory and anesthetic drugs, therapeutic massage according to the classical method, therapeutic exercises aimed at restoring the functions of the lumbar spine. Young men of the main group in the complex of rehabilitation measures used the combined technique of myofascial release. The use of myofascial release technique in young men of the main group contributes to a more pronounced decrease in the pain index group to 13,34±0,14 mm compared to 18,83±1,10 mm in the control group, myofascial syndrome index, respectively, to 2,78±0,09 points and 3,81±0,21 points, increase the mobility of the lumbar spine in the Schober test to 3,83±0,26 cm to 5,01±0,24 cm. In order to eliminate the main conditions that provoke the occurrence or relapse of myofascial syndromes is recommended: to constantly monitor the state of muscle systems of athletes, timely planning the use of recovery funds, including myofascial release in the training strength sports athletes.
The Effectiveness of Myofascial Release in the Rehabilitation of Power Sports Athletes
Keywords: силове триборство; міофасціальний реліз; юнаки; міофасціальний синдром; поперековий відділ хребта; powerlifting; young men; myofascial syndrome; lumbar spine; myofascial release