Медико-соціальні аспекти реабілітації больового синдрому в осіб із шийно-грудним остеохондрозом - Афанасьєв, Сергій Миколайович; Afanasyev, Serhiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Біль у шийно-грудному відділі за своє життя відчувають близько 10 % населення. Важливе значення в діагностиці, лікуванні та реабілітації мають вік, стать, професія, супутня патологія та спосіб життя пацієнта. Больовий синдром, що з’явився при остеохондрозі хребта, має чітко виражену залежність від характеру механізму його виникнення. Для діагностики механізму виникнення больового синдрому важливого значення набувають ретельний збір анамнезу, неврологічний огляд хворого та дані додаткових інструментальних обстежень. Установлення патогенетичного механізму виникнення больового синдрому є основою для призначення хворому індивідуально підібраних лікувальних та реабілітаційних заходів. Важливим моментом є також необхідність ретельного клініко-інструментального обстеження хворих задля підтвердження діагнозу, виключення вторинного характеру патологічних процесів у хребті й інших можливих вертеброгенних і невертеброгенних причин больового синдрому. About 10 % of population suffer from pain in the thoracocervical spine during their lives. Age, sex, profession, concomitant pathology and lifestyle of a patient play an important role in diagnosis, treatment and rehabilitation. Pain syndrome which occurs in cases of spine osteochondrosis has a clearly expressed dependence on the nature of the mechanism of its occurrence. Careful anamnesis, neurologic examination of the patient and data of additional instrumental research are important for the diagnosis. The establishment of a pathogenetic mechanism of occurrence of pain syndrome is the basis for appointment of the ill individually selected treatment and rehabilitation measures. An important point is also the need in thorough clinical and instrumental examination of patients in order to confirm the diagnosis, exclude the secondary nature of the pathological process in the spine and other possible vertebrogenic and non-vertebrogenic causes of the pain syndrome.
Medico-social Aspects of Rehabilitation of Pain Syndrome Among Patients with Thora-cocervical Osteochondrosis
Keywords: больовий синдром; шийно-грудний остеохондроз; реабілітація; pain syndrome; thoracocervical osteochondrosis; physical rehabilitation