Традиційне вбрання українців Волині в ХІХ–на початку ХХ століття: історичний та навчально-методичний аспекти - Копанько, Вікторія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У дипломній роботі досліджено традиційне вбрання українців Волині у ХІХ – на початку ХХ століття в його історичному, соціокультурному та педагогічному вимірах. Обґрунтовано актуальність теми в контексті формування історичної пам’яті, національної ідентичності та міждисциплінарної інтеграції у сучасній освіті. Здійснено комплексний аналіз джерельної бази, включно з етнографічними описами, візуальними матеріалами та музейними зразками. Висвітлено одяг різних соціальних верств населення Волині (шляхта, міщани, селяни), проаналізовано символіку, сакральні й ритуальні функції традиційного вбрання, визначено його етнокультурне значення. У педагогічному аспекті розроблено методичні підходи до використання теми традиційного одягу у закладах загальної середньої освіти: через шкільні курси, інтегровані проєкти, музейно-краєзнавчу діяльність. Застосовано історико-етнографічний, компаративний, структурно-семіотичний, джерелознавчий, педагогічний методи. Наукова новизна полягає в інтеграції історико-культурного аналізу з навчально-методичними підходами, залученні нових джерел, авторській розробці дидактичних моделей подачі етнокультурного матеріалу в шкільному середовищі. Практичне значення полягає у можливості використання результатів дослідження у навчальному процесі, музейній практиці, культурно-просвітницькій роботі.
Keywords: етногафія; традиційне вбрання; вбрання міщан; одяг селян