Церковнослов’янізми в поетичних текстах Юстини Королько - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskyi, Andrii Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У художньому мовленні Юстини Королько лексичні діалектизми представлено, окрім полонізмів, ще й словами церковнослов’янського походження. Наявність церковнослов’янізмів у художній мові поетеси можна пов’язати з тим, що православна церква на Підляшші культивує церковнослов’янську мову і протиставляє її польській, яку тут насаджують через школу, засоби масової інформації тощо. В умовах офіційного домінування польської мови церковнослов’янська не викликає в підляшуків враження чужомовної стихії. Вона зрозуміла, певною мірою близька до місцевої архаїчної східнослов’янської говірки, тому окремі слова, граматичні форми проникають і в щоденне побутове мовлення місцевого населення. Церковнослов’янізми в текстах Ю. Королько виконують в основному нейтральну (номінативну) функцію. Вони органічно увійшли в художнє мовлення авторки з місцевої говірки. Частина з цих слів відображає свідому стилістичну настанову поетеси – надати текстові небуденного (урочистого чи піднесеного) звучання.
Keywords: церковнослов'янізм; художня мова; художній текст; Юстина Королько; підляська говірка; лексичний діалектизм