Психологічні особливості сексуальності в процесі дорослішання - Шевчук, Устина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковій роботі досліджено психологічні особливості сексуальності в процесі дорослішання. Основна увага приділена аналізу психологічних чинників, що впливають на розвиток сексуальності в період дорослішання. Визначено, що процес дорослішання є критичним періодом формування сексуальності, на який впливають соціальні, культурні та особистісні фактори. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі психологічних чинників, що впливають на становлення сексуальності у підлітків та молоді з урахуванням соціального контексту, родинного виховання, освітнього середовища та впливу медіа. Отримані результати свідчать про те, що дорослішання є ключовим етапом формування особистості. Виявлено як позитивні тенденції усвідомлення власної сексуальності, так і наявність суперечливих установок у частини респондентів, що підкреслює необхідність психологічного супроводу для гармонійного розвитку сексуальності та профілактики ризикованої поведінки.
Keywords: сексуальність; профілактика ризикованої поведінки; дорослішання; особливості сексуальності; статеворольова поведінка; психологічний супровід; підлітки; молодь; статева культура