Психологічні особливості страхів у дітей військовослужбовців - Брошко, Вікторія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Страх як психологічний феномен виникає у відповідь на реальні або уявні загрози, маючи різноманітні прояви та важливе значення для забезпечення безпеки та виживання людини. Ця робота зосереджується на вивченні страхів у дітей, чиї батьки перебувають на військовій службі. Розглянуто багатоаспектність страху та встановлено, що страх можна розглядати як психосоматичний процес, інстинкт, психічний стан, реакцію чи емоцію. Автор досліджує психологічні чинники, які впливають на виникнення страхів у цій категорії дітей, зокрема специфічні стресові умови їхнього зростання. Підкреслюється, що такі фактори, як постійні переїзди, нестабільність психоемоційного стану батьків та надмірний контроль у вихованні, сприяють формуванню тривожного типу прив'язаності та ускладнюють особистісний розвиток дітей. Досліджено прояви страхів у цій категорії дітей та вказано на їхню нездатність безпосередньо висловити свої емоції через вікові та емоційні обмеження. Зокрема, наведено, що діти можуть демонструвати стрес через зміни в поведінці, емоційні та когнітивні прояви, а також через фізичні симптоми. Емпіричне дослідження особливостей страхів у дітей військовослужбовців виконано на базі Гімназії імені родини Луговських Червоноградської міської ради Львівської області № 9. У роботі використано різноманітні методики, зокрема діагностику рівня шкільної тривожності, тест «Страхи в будиночках», опитувальник «Види страху» та «Список страхів». Аналіз результатів дослідження свідчить про важливі аспекти психоемоційного стану цих дітей та виявлено особливий вплив військового контексту на їх страхи, зокрема перед кримінальними загрозами та війною. Запропоновано комплексну програму психологічної підтримки для зниження рівня тривожності та страхів у цієї групи дітей, що сприятиме їхньому психологічному благополуччю.
Keywords: страх; почуття страху; причини страху; прояви страху