Історико-краєзнавча та пам'яткоохоронна діяльність на Правобережній Україні кінця XVIII - початку ХХ століття - Кінд-Войтюк, Наталія Василівна (My University, 2020)
Мета спецкурсу - висвітлити передумову,закономірності, обставини і зміст початків наукового вивчення різних періодів історії та історико-культурних пам'яток Правобережної України, а саме Київщини, Волині і Поділля, впродовж кінця XVIII - початку ХХ століття. На прикладі конкретних історичних праць, а також діяльності низки регіональних та місцевих історико-пам'яткознавчих товариств, музейних закладів довести, що історичні дослідження Правобережної України, у вказаний період накопичили значний фактологічний матеріал, заклали міцний фундамент подальшого вивчення регіону.
Keywords: Краєзнавство; Музей; Пам'яткоохоронна діяльність; Історичні пам'ятки; Правобережна Україна