Тенденції̈ розвитку екологічної архітектури в Україні - Ковальчук, Богдан Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено основні тенденції в екологічній архітектурі та містобудуванні в Україні. Розглянуто особливості становлення екологічного мислення у ХХ столітті, зумовленого техногенними чинниками, урбанізацією, дегуманізацією, що приводить до трагічного дисбалансу між людиною і біогеосферою. Увага звертається на необхідність екологізації сучасної культури, активізації екоцентричних принципів суспільної та індивідуальної свідомості. Проаналізовано органічні ідеї в сучасній архітектурі: проєкти Ф. Райта, А. Аалто, аркологічна концепції поєднання архітектури та екології П. Солері (Аркосанті), С. Боері («Вертикальний ліс»), Ж. Фреско («Венера»), інноваційні енергозберігаючі проєкти будівель, житлових комплексів, міст («місто в місті», «розумне місто», концепція сталого розвитку) як альтернативних варіантів до традиційних підходів.
Keywords: органічна архітектура; екологічна архітектура; екопоселення; екоспільнота; екоцентризм; екологізація