Екологічна диференціація біотопів Шацького НПП - Фіцайло, Т. В.; Пашкевич, Н. А.; Мала, Ю. І.; Дідух, Я. П.; Fitsailo, T. V.; Pashkevich, N. A.; Mala, Y. I.; Didukh, Y. P. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Представлено екологічну диференціацію природної рослинності Шацького національного природного парку. На території парку було прокладено еколого-ценотичний профіль довжиною майже 7 км, що репрезентує і рідкісні, і типові біотопи. Проаналізовано зміну біотопів залежно від зміни рельєфу та комплексу екологічних факторів: вологість (Hd), змінність зволоження (fH), кислотність (Rc), сольовий режим (Sl), карбонатність (Са), вміст азоту в грунті (Nt), омброрежим (Om) та терморежим (Tm). This paper deals with ecological differentiation of natural vegetation Shatsky National Nature Park. The ecologocoenotic profile (approximately 7 km), which represets rare and typical biotopes, had been laid on the park area. Habitat change was analyzed depending on the changes of topography and complex ecological factors: soil water regime (Hd), the variability of damping (fH), soil acidity (Rc), total salt regime (Sl), carbonate content in soil (Ca), nitrogen content in soil (Nt), humidity (Om ) and thermal climate (Tm).
Ecological Differentiation of Biotopes of Shatsky NNP
Роботу виконано в Інституті ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України та Науковому центрі та біорізноманіття мегаполіса НАН України
Keywords: еколого-ценотичний профіль; рослинний покрив; Шацький НПП; ecologo-coenotic profile; vegetation; Shatsky NNP