«Багнітки» Д. Лукіяновича з погляду імпресіоністської поетики - Шморлівська, Лілія Ігорівна; Shmorlivska, Liliia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто зразок ранньої малої прози Дениса Лукіяновича «Багнітки» в аспекті жанрово-стильової специфіки й у контексті історії української літератури кінця XIX–початку ХХ ст. Проаналізовано ключові образи та мотиви твору, його проблематику, сюжетно-композиційні, мовно-художні особливості, позначені модерністю, тяжінням до імпресіонізму в поєднанні з реалістичним баченням дійсності.The sample of early small prose by Denys Lukianovych «Bahnitky» was examined in the article in aspect of genre and style specificity in the context of the history of Ukrainian literature late XIX–early XX century. Key images and motives of work were analyzed, its issues, plot-compositional, linguistic and artistic features marked by modernity, gravity to impressionism, combined with a realistic vision of reality.
«Bahnitky» by D. Lukianovych from the View of Impressionistic Poetics
Keywords: Д. Лукіянович; мала проза; жанр; стиль; проблематика; модернізм; психологізм; імпресіонізм; ліризм; повість; оповідання; новела; етюд; шкіц; D. Lukianovych; small prose; genre; style; issues; modernity; psychology; impressionism; lyricism; narrative; story; novel; essay; sketch