Становлення духовно-ціннісного компонента українського виховання: історичний аспект - Мартіросян, Леся Анатоліївна; Мартиросян, Леся Анатольевна; Martirosyan, Lesia A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті висвітлено історичний аспект формування духовно-ціннісного компонента українського виховання. Проаналізовано підходи до трактування поняття «духовність», розкрито особливості його змістового наповнення в процесі історичної еволюції. Обґрунтовано основоположний статус цього компонента в традиційній українській системі виховання та потребу його посилення в сучасних умовах. В статье рассматривается исторический аспект формирования духовно-ценносного компонента украинского воспитания. Проанализированыї подходы к пониманию понятия «духовность», раскрыты особенности его смислового наполнення в процессе исторической зволюции. Виделены две тенденции его развития: религиозно-теологическая и национально-патриотическая, дана их характеристика. Аргументирован основоположний статус данного компонента в традиционной системе украинского воспитания, а также необходимость его усиления как основного фактора возрождения и формирования духовно-моральных ценностей не только среди молодежи, но и во всем обществе. The article deals with the historical aspect of the formation of spiritual valuable component of the Ukrainian education. The author analyzes the approaches to the interpretation of the term «spirituality», the features of its content in the context of the process of historical evolution. The limdamental status of the component in traditional Ukrainian system of education and the need to strengthen it in modem terms are proved in the article.
Становление духовно-ценностного компонента украинского воспитания: исторический аспект
Becoming Spiritual Value Component Ukrainian Education: a Historical Perspective
Keywords: православна антропологія; православна культура; релігія; релігійний феномен; духовно-моральне виховання; віра; духовні цінності; релігійна особистість; християнське виховання; православная антропология; православная культура; религия; религиозный феномен; духовно-моральное воспитание; вера; духовные ценности; религиозная личность; христианское воспитание; Orthodox Christianity; Orthodox culture; religion; religious phenomenon; spiritual and moral education; faith; moral values; religious person; Christian education